Wietzaadjes ontkiemen
0

Wietzaadjes ontkiemen kan op verschillende manieren. Het belangrijkste is dat de omgeving vochtig en warm is, licht is bij dit proces nog niet van belang. Dat komt wanneer het zaadje ontkiemt is. Tips om je wietzaadjes goed te laten ontkiemen en 3 manieren hoe je dit kunt doen lees je in dit artikel.

Belangrijk om te weten

Voordat je enthousiast gaat beginnen met het ontkiemen van je wietzaden is het belangrijk een paar dingen te weten:

  • Het ontkiemen van een zaadje duurt maximaal 10 dagen. Hoe lang het precies duurt is afhankelijk van het wietsoort en omstandigheden.
  • Zaden ontkiemen gaat het beste bij kamertemperatuur, denk aan ongeveer 20 graden.
  • Heb (heel veel) geduld. Probeer de zaden te laten liggen tijdens het kiemproces totdat ze ontkiemt zijn. Het aanraken van de zaden kan vertraging veroorzaken.

1. Wietzaadjes ontkiemen in water

Zoals in het intro vermeld werd is een warme en vochtige omgeving belangrijk. Je kunt een wietzaadje daarom ook goed in water laten ontkiemen.

Vul een glas met water en leg daar de zaden in. Het duurt ongeveer 2 tot 4 dagen tot de zaadjes open gaan. Het is belangrijk dat het water rond de 20 graden blijft. Je kunt het glas water eventueel op een radiator plaatsen of aquarium verwarming gebruiken.

Als je het worteltje kunt zien kun je het zaadje uit het water halen en in de grond stoppen. (Later wordt uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen)

2. Wietzaadjes ontkiemen op vochtige watten

Watten houden vocht goed vast waardoor het ideaal is als hulpmiddel om wietzaadjes te ontkiemen.

Maak twee watjes nat maar zorg dat ze niet te nat zijn. Leg de wietzaadjes tussen de watjes en leg dit op een schoteltje. Het is belangrijk dat de watjes goed vochtig blijven en dat de temperatuur rond de 20 graden blijft. Je kunt eventueel met een tweede schoteltje de wietzaadjes afdekken. Het zal ongeveer 2 dagen duren voordat de wietzaadjes ontkiemen. Wanneer de zaadjes ontkiemen zal er een worteltje zichtbaar zijn.

3. Wietzaadjes ontkiemen in de aarde

Wat je ook kunt doen – en wat wellicht ook de makkelijkste manier is – is het zaadje direct te plaatsen in de pot waarin je de plant wilt grootbrengen. Het voordeel hiervan is dat je het zaadje minder snel zult beschadigen omdat je het niet hoeft over te plaatsen. Daarnaast hoef je ook geen moeilijke handelingen uit te voeren voor dit proces.

Je stopt het zaadje 1 centimeter diep in de vochtige aarde. Zorg ervoor dat de aarde goed vochtig blijft zodat het zaadje kan gaan ontkiemen. Na gemiddeld vier dagen zal er een klein steeltje boven het zand uitsteken.

Wat als het zaadje ontkiemt is?

Als het wietzaadje ontkiemt is kun je het in de aarde plaatsen, het zaadje stop je ongeveer 1 centimeter diep de aarde in. Zorg ervoor dat het steeltje wat uit het zaadje steekt naar beneden wijst, dit is namelijk een wortel. Vanaf dit moment is licht wel belangrijk voor de plant, voldoende water en een gemiddelde temperatuur van 20 graden blijft belangrijk.

Waar kun je het zaadje het beste in planten?

Je kunt ervoor kiezen om de zaadjes in kleine potjes groot te brengen maar het nadeel hiervan is dat je ze later over zult moeten potten. Dit is niet heel veel werk maar je hebt wel kans hiermee de plant en/of de wortels te beschadigen.

Je kunt er dus het beste voor kiezen het ontkiemde zaadje direct in de volle grond of in een pot te zetten waarin je het wil groot brengen. Op deze manier hoef je de plant later niet meer te verpotten. Tip: Vooral het verpotten van autoflowers is niet aan te raden!

Wanneer het zaadje in de grond zit zal er na een paar dagen een steeltje boven de grond uit komen. Om de plant te helpen kun je wortelstimulator aan het water toevoegen, dit helpt de plant om de wortels sneller te kunnen laten groeien. Wanneer de plant een groter wortelstelsel heeft kan het ook beter voeding opnemen waardoor het sneller en beter zal gaan groeien.

 

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd

TOP