Wietplant oogsten, drogen, curen en bewaren
0

Wanneer je zelf wietplanten kweekt is het wachten tot de dag aanbreekt dat je ze eindelijk kunt oogsten en de toppen kunt laten drogen. Het oogsten, drogen, curen en bewaren van wiet is een proces waar veel tijd in gaat zitten. Echter zijn dit wel processen waarin het belangrijk is dat je secuur handelt en niet te snel het resultaat wilt. Geduld wordt in dit geval zeker beloond! Wat je moet weten om een kwalitatief goede oogst te realiseren delen we graag met je.

Wanneer kan je wietplant geoogst worden?

Hoe lang een plant nodig heeft om volledig te rijpen is afhankelijk per soort. De ene plant doet er nou eenmaal langer over dan de andere. Wanneer je wietzaadjes aanschaft staat er vrijwel altijd bij vermeld hoe lang de plant ongeveer in bloei zal staan.

Om te achterhalen of je wietplant geoogst kan worden dien je de toppen goed te bekijken. Op de toppen van de wietplant zitten witte draden, ook wel bloeiharen genoemd. Aan de bloeiharen kun je zien of een plant geoogst kan worden. Zodra 80% van die haartjes bruin is zijn de toppen op z’n best. Er zijn verschillende vergrootglazen of mini microscopen te koop om de toppen nog beter te kunnen bekijken.

Als je de wietplant niet op het goede moment oogst heeft dit gevolgen voor het effect van de wiet. Wanneer de haartjes nog niet voor 80% bruin zijn zul je bijvoorbeeld meer een high effect ervaren dan een stoned effect. Let wel op dat wanneer je de wiet toppen bekijkt, je ze verder niet aanraakt. Dit kan schade opleveren voor de toppen en vooral voor de bloeihaartjes. Deze kunnen door (te veel) aanraking uitdrogen en doodgaan.

Nog accurater is het om naar de trichomen te kijken. Hier geldt hetzelfde voor de bloeiharen, 80% bruin/troebel is het beste moment om te oogsten.

Benodigdheden om wiet te oogsten

Voordat je de wietplant gaat oogsten is het raadzaam om alvast de spullen die je nodig hebt klaar te zetten. Denk aan een schone ruimte, een scherpe en schone schaar en eventueel handschoenen (de toppen kunnen flink plakken). Ook is het handig als je al weet waar je de wiet wil gaan drogen zodat je je geoogste wiet meteen te drogen kunt hangen.

Om te beginnen zorg je eerst dat je de grote bladeren van de plant weg knipt. De kleine blaadjes rondom de toppen kun je deels wegknippen, je kunt ongeveer een halve centimeter rondom de top laten zitten. (De kleine blaadjes met THC kun je bewaren, hierover lees je verder in het artikel meer).

Je kunt de plant op verschillende manieren oogsten: je kunt de plant nog even in de pot laten zitten en op die manier alles wegknippen. Of je knipt er telkens één tak vanaf die je gaat knippen en bewerken. Dit is maar net wat je zelf het prettigste vindt.

Toppen knippen

Er blijft altijd nog wel wat blad zitten tussen de toppen; deze kun je tot de top wegknippen, je laat dus ongeveer een halve tot één centimeter zitten. Het belangrijkste is dat de top mooi egaal geknipt wordt en dus niet nog allerlei uitsteeksels heeft.

Wat te doen met knipafval?

Niet alles wat je van de wietplant af knipt is bruikbaar knipafval. De grote bladeren die je als eerst weg knipt kunnen weg. Echter zul je ook gaan zien dat er kleinere bladeren bij de toppen zitten die flink glinsteren. Dit komt door de THC kristallen wat wil zeggen dat je deze blaadjes wel kunt gebruiken.

Het knipafval kun je gebruiken voor wietboter (om spacecake of wietbrownies van te maken), hasj of je kunt er thee mee zetten. Je knipschaar zal waarschijnlijk erg plakken tijdens het oogsten. Gebruik een schuursponsje met wat lauwe melk om de schaar schoon te krijgen.

Wiet drogen, hoe pak je het aan?

Wanneer je plant(en) geknipt is/zijn is het de bedoeling om de wiet te laten drogen zodat het uiteindelijk ook gebruikt kan worden. Na het oogsten houd je allemaal takjes over met toppen eraan. Het is belangrijk dat je een droge en donkere ruimte hebt waar je draden kunt spannen om de toppen aan op te hangen. Hang de wiet met de toppen naar beneden en zorg dat de takjes ver genoeg bij elkaar vandaan hangen zodat ze elkaar niet raken. Als dit wel het geval is heb je namelijk kans op schimmel of rot. Zorg voor een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Ook is het belangrijk dat de ruimte droog is, zodra het te vochtig is (boven de 50% luchtvochtigheid) kunnen de toppen gaan schimmelen.

Het kan een paar weken duren voordat de wiet goed gedroogd is. Om een goede kwaliteit en lekkere smaak te waarborgen is het raadzaam de wiettoppen natuurlijk te laten drogen. Versnellen door een föhn te gebruiken of de wiet boven een verwarming te hangen zorgt voor vermindering van kwaliteit en smaak. Wanneer je de takjes kunt doorbreken en je een ‘knak’ hoort (in plaats van dat ze buigen) is de wiet goed gedroogd.

Laatste stap: het wekken/curen van de toppen

Als je plant goed gedroogd is kun je de toppen losknippen van de takjes. De toppen bewaar je in glazen potten/ weckpotten. Vul de potten ongeveer voor 80% en zorg ervoor dat de wiet niet wordt aangedrukt. De potten zet je vervolgens in een donkere ruimte. Het is de bedoeling dat je iedere dag de wiettoppen even los schud of door elkaar haalt. Open de pot twee keer per dag 5 minuten en zet de deksel driekwart open, op deze manier kan het laatste vocht uit de wiet verdampen. Dit proces duurt minimaal 2 weken.

Het voordeel van wekken of curen is dat de wiet beter kan rijpen waardoor het veel lekkerder smaakt én beter ruikt. Tijdens dit proces kan het laatste vocht uit de top trekken en ook zullen er nog kleine deeltjes blad loslaten.

Wiet bewaren zonder kwaliteitsverlies

Als je wiet klaar is om gebruikt te worden wil je natuurlijk ook dat de kwaliteit goed blijft. Bij een grote oogst is het belangrijk de wiet op de juiste manier te bewaren zodat zowel de kwaliteit als de smaak en het effect hetzelfde blijft.

Wiet bewaren in glazen potten

Glazen weckpotten worden veelal het meest gebruikt om wiet in te bewaren. Het glas biedt bescherming aan de toppen zodat deze niet kunnen beschadigen en je ruikt er niets van. Met deze methode is het mogelijk om de wiet één tot twee jaar(!) goed te houden.

Belangrijk is wel dat je de potten goed vult zodat er zo min mogelijk lucht bij zit. Laat de toppen luchtig op elkaar liggen en druk ze niet aan. Plaats de glazen potten op een donkere, droge en koele plek.

Overige manieren om wiet te bewaren

Het zou ook een mogelijkheid zijn om wiet eventueel in te vriezen maar hierover zijn de meningen verdeeld. De één zegt dat het prima kan (als je het goed verpakt) en de ander zegt dat je dit beter niet kunt doen omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Wiet bewaren in plastic zakken lijkt een logische manier maar dit wordt afgeraden. De toppen kunnen snel beschadigd raken en de smaak, geur en het effect zal verminderen. Nog een nadeel is dat de trichomen (de harsdruppels van de wiettop) aan het plastic blijven plakken. Plastic zakken om wiet mee te vervoeren kan prima maar laat het er niet te lang in zitten.

Geduld is een schone zaak

Als je de wiet zorgvuldig behandelt tijdens alle processen van oogsten tot bewaren, en jij ondertussen geduldig blijft, kun je uiteindelijk genieten van een fantastisch resultaat. Hoe natuurlijker alles verloopt, hoe beter de kwaliteit, smaak, geur en het effect. Het is het wachten meer dan waard.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd

TOP