Groeifase van een Wietplant
0

De groeifase van een wietplant, alles wat je moet weten! De groeifase is de periode die begint wanneer het zaadje ontkiemt is. De wietplant zal in deze periode groter worden maar maakt nog geen bloemen aan. Dit gebeurt pas in de bloeifase. Om de plant zo snel mogelijk groot te krijgen is het belangrijk dat de plant gezond is. De gezondheid van de plant speelt ook een grote rol voor de uiteindelijke opbrengst, zowel de hoeveelheid als kwaliteit.

Periode van een groeifase

Hoe lang de groeifase duurt kun je indoor in principe zelf bepalen. Buiten zal dit gebeuren wanneer de dagen korter worden. Dit kun je overigens ook simuleren door dagelijks te verduisteren. Om de wietplant in de groeifase te houden heeft het ongeveer 14 uur (of meer) licht per dag nodig. Twee vuistregels:

  • Hoe langer je de plant laat groeien hoe hoger ze wordt en hoe meer opbrengst je hebt per plant. Omdat een langere groeifase meer tijd nodig heeft duurt het ook langer voordat je de plant daadwerkelijk kunt oogsten.
  • Een korte groeifase betekent dat je de plant sneller tot bloei laat komen. De plant blijft dan relatief klein waardoor de opbrengst per plant ook lager is. Je hebt echter wel sneller resultaat. Dit is een fijne manier als je veel planten in weinig ruimte wil plaatsen.

Hoe lang je de plant laat groeien is dus afhankelijk van wat je zelf wil: een grote plant met veel opbrengst na langere tijd, of een kleine plant met snel resultaat maar minder opbrengst.

Groeifase versnellen

Als je geen zin hebt om lang te moeten wachten tot je plant gegroeid is kun je er voor kiezen de groeifase te versnellen. Om je wietplant in de groeifase houden en te laten is minimaal 14 uur licht noodzakelijk. Wanneer je er voor kiest om de plant langer in het licht te zetten, bijvoorbeeld 18 uur zal de plant ook sneller gaan groeien omdat het meer energie krijgt. Voor een echte groeispurt zet je de plant 24 uur per dag in het licht. Je plant zal dan in korte tijd behoorlijk snel groeien. Over het algemeen wordt tijdens de groeifase vaak een lichtschema van 18/6 gebruikt (18u licht, 6u donker).

Hoe lang een wietplant groeit en hoe hoog het wordt is ook mede afhankelijk van het stoort. Over het algemeen worden sativa planten hoger dan indica planten.

Op het moment dat de plant de 80% van de juiste grootte en omvang heeft bereikt kun je het in bloei zetten door het lichtregime aan te passen naar 12 uur licht, 12 uur donker. In de 12 uur dat het donker is zal de plant hormonen gaan aanmaken waarna ze in bloei zal komen.

Het moment dat je het tijdschema om zet, start nog niet de echte bloeiperiode. Tijdens de eerste twee weken zal de plant groeien om de bloemstructuur te ontwikkelen.

Een autoflower wietplant schiet vanzelf in de bloei ongeacht het aantal uren licht.

Hulpmiddelen: wortelstimulator en plantenvoeding

Het is belangrijk dat de wortels goed groeien omdat dit de basis is voor de plant. Alle voedingsstoffen worden via de wortels opgenomen. Om de wietplant hierin te ondersteunen kun je het wortelstimulator geven (aangelengd met water). Dit zorgt ervoor dat de wortelgroei een spurt krijgt. In deze fase kun je beter nog geen (vloeibare) plantenvoeding gebruiken omdat dit invloed heeft op de werking van de wortelstimulator. Wortelstimulator gebruik je enkel in het begin als het plantje nog vrij klein is.

Wanneer je met de wortelstimulator gestopt bent kun je over gaan op plantenvoeding. Om de plant zo goed mogelijk te laten groeien heeft ze ook de juiste voedingsstoffen nodig. Hoewel de plant het ook redt zonder voedingsstoffen draagt het uiteindelijk wel bij aan een beter resultaat en dus een betere opbrengst. Er zijn speciale merken plantenvoeding op de markt voor wietplanten, een voorbeeld daarvan is Plagron. Vaak is voeding voor tomaten ook geschikt. Of maak zelf bijvoorbeeld brandnetelgier.

Groeifase en kweektechnieken, wat moet je weten?

Kweektechnieken kun je het beste uitvoeren in de groeifase van de wietplant. Je kunt verschillende dingen doen om de uiteindelijke opbrengst van de plant te vergroten.

  • Toppen: Deze techniek kun je het beste uitvoeren wanneer je wietplant ongeveer nog 1 week moet groeien. Door de plant te toppen kun je de hoofdtop verdubbelen. Tussen de bovenste twee vertakkingen gaat de hoofdtop groeien. Je kunt dit steeltje in de groeifase helemaal afknippen. Dit splitst zich uiteindelijk op waardoor er twee hoofdtoppen gaan ontwikkelen. Laat je plant daarna een tijdje met rust.
  • Fimmen: Een andere manier voor extra hoofdtoppen is fimmen. FIM staat voor ‘Fuck I Missed’ en dat is niet zomaar. In plaats van de hele top te verwijderen zoals bij het toppen, knip je bij deze methode maar ongeveer 50 tot 75% van de top weg. Na ongeveer 2 weken zullen er vier nieuwe scheuten aan je plant zitten, wat uiteindelijk resulteert in vier toppen in plaats van één.

Na het uitvoeren van kweektechnieken is het belangrijk de plant één tot twee weken met rust te laten zodat ze weer kan herstellen. Omdat de plant nog even de tijd heeft om te groeien kun je hiermee ook voorkomen dat de toppen uiteindelijk te dicht op elkaar komen te staan waardoor je toprot kunt voorkomen.

Conclusie:

  • De groeifase van een wietplant kun je zelf bepalen. Een lange groeifase voor een grote plant met veel opbrengst na langere tijd, of een kleine plant met weinig opbrengst maar wel snel resultaat.
  • De groeifase kun je versnellen door de plant meer licht te geven.
  • Wortelstimulator zorgt ervoor dat de wortels sneller zullen groeien. Als je hiermee gestopt bent kun je de plant plantenvoeding geven zodat het de juiste voedingsstoffen krijgt.
  • Je kunt kweektechnieken gebruiken om de uiteindelijke opbrengst te vergroten.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd

TOP