Bloeifase van een Wietplant
0
bloeifase wietplant

De bloeifase van de wietplant komt uiteraard na de groeifase. Het is de fase waarin de plant tot bloei komt en dus bloemen gaat aanmaken. In deze fase zijn een aantal dingen belangrijk om de oogst van de plant te optimaliseren. Wat er in deze periode gebeurd, wat belangrijk is en waar je op moet letten lees je hier.

Wanneer komt een wietplant tot bloei?

Een wietplant zal tot bloei komen wanneer de plant minder licht krijgt. Het licht zorgt ervoor dat de plant kan groeien maar het heeft juist duisternis nodig om bloemen aan te kunnen maken. Wanneer je planten binnen hebt staan kun je dit gemakkelijk aanpassen door het lichtregime te switchen naar 12 uur licht, 12 uur donker.

Als je de planten buiten hebt staan kun je ze afdekken met donkere doeken zodat ze minder licht krijgen. Geen zin om al die moeite te doen? Laat ze lekker buiten staan.. de dagen worden aan het eind van de zomer vanzelf korter.

Om de planten (indoor) snel in bloei te krijgen kun je er voor kiezen om de wietplanten de eerste twee tot maximaal drie dagen compleet in het donker te zetten. Daarna zet je het om naar 12/12. Minder lang licht is ook prima, het is belangrijker dat ze voldoende in het donker staan omdat de bloeihormonen ‘s nachts door de plant worden aangemaakt.

Wanneer je de planten van de groeifase over laat gaan op de bloeifase zal het ongeveer een week duren voordat de eerste haartjes zichtbaar zijn. Ook zal de plant de eerste weken nog een groeispurt maken (meestal komt er nog 1/3 lengte bij) als voorbereiding op de bloeifase.

Wietplant in bloei, hoe herken je het?

Je kunt zien dat de wietplant in bloei staat door de kleine, witte haartjes die in de oksels van de plant zichtbaar worden. Deze zijn ongeveer een halve centimeter tot één centimeter lang. Vanaf het moment dat deze haartjes zichtbaar zijn staat de plant in bloei en zal het steeds sneller gaan. Er zullen steeds meer witte haartjes zichtbaar zijn en uiteindelijk zal er een klein topje gaan vormen.

Een mannelijke wietplant uit reguliere zaadjes zal geen haartjes maar ballen vertonen. Mocht je twijfelen.. neem contact op!

Mannelijke bloei wietplant
Mannelijke bloei wietplant
Vrouwelijke bloei wietplant
Vrouwelijke bloei wietplant

Hoe lang duurt de bloeifase?

Hoe lang de bloeifase duurt is afhankelijk van het soort wietplant. Een indica plant bloeit gemiddelt tussen de 7 en 10 weken terwijl een sativa plant er vaak langer over doet dan 10 weken.

Hoe ziet het verloop van de bloeifase eruit?

Het verloop van de bloeifase van de wietplant gaat vrijwel altijd gelijk en ziet er alsvolgt uit:

  • Week 1 en 2: Wanneer de plant 12 uur licht/ 12 uur duisternis krijgt zal het een groeispurt maken ter voorbereiding op de bloeifase wat door kan gaan tot de 5de week van de bloeifase. Je zult ook de eerste witte haartjes gaan zien.
  • Week 3, 4 en 5: De plant zal steeds meer bloeihaartjes aanmaken en er zullen kleine topjes gaan vormen. De groeispurt zal in deze weken afnemen.
  • Week 5 tot..: Vanaf de 5de week zullen de toppen groter worden en naar elkaar toe gaan groeien. De toppen worden steeds dichter en langer. De bloeihaartjes zullen steeds donkerder worden.
  • Laatste 2 weken: In de laatste weken van de bloeifase (de weken voordat je de plant gaat oogsten) geef je het alleen nog maar water. Dit doe je om de plant schoon te spoelen wat zal zorgen voor een betere smaak.

Plantenvoeding in de bloeifase

Om de plant goed te laten bloeien heeft het ook de juiste voedingsstoffen nodig. Dit kun je aanvullen met speciale plantenvoeding, of gebruik wat huis tuin en keukenmiddelen. Over het algemeen zijn de producten die je koopt voor tomaten ook geschikt voor wietplanten. Check altijd voor de zekerheid de NPK waardes.

Buitenplanten in de volle grond kunnen automatisch meer voedingsstoffen uit de grond kunnen halen en hebben dus minder plantenvoeding nodig. Op de flessen met voeding staat altijd duidelijk omschreven hoe veel je plant er van nodig heeft en hoe lang je dit moet gebruiken. Houd deze richtlijnen ook aan omdat je plant anders ofwel te veel of te weinig voedingsstoffen krijgt wat beide niet goed is voor de plant.

Bij te weinig voeding zullen de bladeren geel worden en afsterven en bij te veel voeding zullen de uiteinden van de bladeren bruin worden.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid van de ruimte waar je plant staat is erg belangrijk. Als de ruimte te vochtig is kunnen er gemakkelijker schimmels in de plant nestelen of rot ontstaan in de toppen. 40% tot 50% luchtvochtigheid is tijdens de bloeifase het meest ideaal.

Wanneer je planten buiten staan is de luchtvochtigheid natuurlijk wat moeilijker te bepalen. Het is in ieder geval raadzaam om een mogelijkheid te creëren waar de planten droog kunnen staan. Zorg bijvoorbeeld dat er gaas om de planten heen staat waar je een transparant zeil overheen kunt leggen om de planten te beschermen tegen een regenbui, of plaats de planten onder een afdak.

Kweektechnieken in de groeifase: dieven

Je wil natuurlijk het liefste grote, volle toppen aan je wietplant. Om je plant te helpen haar energie te sturen naar de belangrijkste toppen kan het helpen om de plant te dieven. Dieven doe je wanneer de eerste toppen vormen, je haalt de kleine topjes onderin de plant weg. Deze toppen worden vaak niet heel groot en de plant kan haar energie beter steken in de toppen die wél groot worden. Ook kun je de kleine zijtakjes (de zijtakjes van de zijtakjes) wegknippen. Zeker bij binnenplanten is deze kweektechniek een aanrader.

Omdat een buitenplant niet alleen van boven, maar ook van de zijkanten licht ontvangt is dieven bij een buitenplant niet per se nodig.

Conclusie:

  • De wietplant komt tot bloei wanneer het lichtregime wordt aangepast naar 12 uur licht, 12 uur donker. Bij buiten planten kun je zelf zorgen voor verduistering of de natuur zijn gang laten gaan.
  • Je herkent de bloeifase aan de kleine witte haartjes die in de oksels van de plant zullen gaan groeien.
  • Hoe lang de bloeifase duurt is afhankelijk van het soort wietplant.
  • De plant (vooral een binnenplant) heeft tijdens de bloeifase de juiste voedingsstoffen ‘nodig’ zodat het optimaal kan bloeien.
  • De luchtvochtigheid dient tussen de 40% en 50% te zijn. Voor buitenplanten is dit moeilijker te realiseren. Zorg in ieder geval dat de platen beschermd zijn tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Je kunt de wietplant in het begin van de bloeifase dieven om de uiteindelijke opbrengst van de plant te optimaliseren.

Laat een reactie achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd

TOP